打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手作-double o

原帖由 [H]小矮人~~ 於 12-12-2008 21:36 發表

面相筆+塗料+溶劑

記住要小心選擇適當的塗料同溶劑
唔係就會將底油溶掉

方法

將塗料加入溶劑 約1比1 or 1比1.5 左右
份量要自己試試
唔好太稀同太.要有流動性

以下2段影片 有教滲線方法..
2分40秒 ...

溶劑方面,我用開群氏,但群氏開開油水有2種..我買開深藍色包裝紙果隻,咁淺藍果隻係咪唔同深藍果隻嫁?

如果我上線時我用淺藍果隻就唔會對底油作出破壞?
回復 支持 反對

原帖由 *小霖* 於 13-12-2008 12:57 發表

溶劑方面,我用開群氏,但群氏開開油水有2種..我買開深藍色包裝紙果隻,咁淺藍果隻係咪唔同深藍果隻嫁?

如果我上線時我用淺藍果隻就唔會對底油作出破壞?

第一同第二張相 比郡氏油性油
第三張 比水性

用群氏油性的話最好用琺瑯油<雙星方樽果隻>滲線
如果用水性油滲.就要留意溶劑都會有機會溶到底層ge油
會有甩色的效果出現..抹走多餘ge油時.唔好沾上太多溶劑

回復 支持 反對

回復 樓主 的帖子

-0-d色好似白得淨...
上埋色應該令d@@
砌左幾耐??
回復 支持 反對

原帖由 [H]小矮人~~ 於 13-12-2008 13:44 發表

第一同第二張相 比郡氏油性油
第三張 比水性

用群氏油性的話最好用琺瑯油滲線
如果用水性油滲.就要留意溶劑都會有機會溶到底層ge油
會有甩色的效果出現..抹走多餘ge油時.唔好沾上太多溶劑

第一幅既唔算油性吧?
因為我用第一種黎開水性油係無問題的。
或者應該咁講:

#1. Gunze, Mr. Color - 樹脂系塗料
#2. Gunze, Hobby Color - 水性
#3. 田宮, Acrylic - 水溶性壓克力樹脂系塗料
#4. 田宮, Enamel - 琺瑯系塗料

當中#1, #2, 同好似#3都可以用同一種稀釋劑(第一幅)開既。
第三幅係#2既專用稀釋劑,未試過,所以唔知開唔開到#1。
田宮出果兩隻既稀釋劑好易認,記得Acrylic 同Enamel就得。
而Enamel系既油同畫油畫既油雖然唔同,不過都好接近,所以Enamel琺瑯系都被叫作油性。無記錯Gundam marker既墨線筆係可以用哩種稀釋劑洗既。
第二幅果支我無用過,亦未拎上手到睇過,所以唔知咩情況下用先arm。不過既然係Mr.Color既,咁用係#1都就一定唔會錯。

因此,如果只計水、油兩性既話,#1, #2, #3應該計入水性油,
而Enamel 既油就係油性。

順帶一題,Mr.Color既稀釋劑係最強,同時亦都係最臭對人體最有害,所以用時最好個空間夠通風。用佢一定洗埋下層既色,連Enamel既都可以洗走DD的。

唔知小矮人兄認為我咁講有無錯?請指教。
回復 支持 反對

原帖由 阿milk 於 13-12-2008 13:50 發表
-0-d色好似白得淨...
上埋色應該令d@@
砌左幾耐??

- -上左啦.- -
====================
多謝小矮人同hyuuga,聽日落去買呢d野先..

回復 支持 反對

原帖由 hyuuga 於 13-12-2008 14:27 發表

第一幅既唔算油性吧?
因為我用第一種黎開水性油係無問題的。
或者應該咁講:

#1. Gunze, Mr. Color - 樹脂系塗料
#2. Gunze, Hobby Color - 水性
#3. 田宮, Acrylic - 水溶性壓克力樹脂系塗料
#4. 田宮,  ...

油性其實只係一個統稱..
因為比較多人咁分..

對油的性質冇深入認識..
如果比我自己要分的話就
#1. Gunze, Mr. Color - 樹脂系塗料        >>  非水性
#2. Gunze, Hobby Color - 水性                 >> 水性
#3. 田宮, Acrylic - 水溶性壓克力樹脂系塗料  >>水性
#4. 田宮, Enamel - 琺瑯系塗料                   >>油性
--------------------------------
Gundam marker畫線筆<油性>
係唔係講藍色身黑色筆頭果支?
試過不能用
x.20抹走..
---------------------------------
第二張圖的用係#1度

回復 支持 反對

原帖由 [H]小矮人~~ 於 13-12-2008 19:33 發表

因為比較多人咁分..

如果比我自己要分的話就
#1. Gunze, Mr. Color - 樹脂系塗料        >>  非水性
#2. Gunze, Hobby Color - 水性                 >> 水 ...

係咪講藍身黑頭既線筆先,我整得走啵..用深藍色果枝
回復 支持 反對

原帖由 *小霖* 於 13-12-2008 20:17 發表

係咪講藍身黑頭既線筆先,我整得走啵..用深藍色果枝

我指ge係雙星的x-20<thinner>..
琺瑯油的開油水...
回復 支持 反對

原帖由 [H]小矮人~~ 於 13-12-2008 19:33 發表

因為比較多人咁分..

如果比我自己要分的話就
#2. Gunze, Hobby Color - 水性                 >> 水 ...

同意小矮人兄咁分。

田宮X-20洗唔到Gundam 入墨線Marker(無記錯係0.03mm果D)嗎?
接近無用過,所以更加無試過,學到野了!

第二幅我都估同第一幅同樣咁用,不過"Leveling"哩個字令我覺得佢會有D唔同。
回復 支持 反對

原帖由 hyuuga 於 14-12-2008 07:15 發表

同意小矮人兄咁分。

田宮X-20洗唔到Gundam 入墨線Marker(無記錯係0.03mm果D)嗎?
接近無用過,所以更加無試過,學到野了!

第二幅我都估同第一幅同樣咁用,不過"Leveling"哩個字令我覺得佢會有D唔同。

唔知係唔係講下圖果支...

Leveling Thinner比第一張圖果支慢乾..
油慢乾時會令表面平滑d

回復 支持 反對